KARGO BEDAVA

Lastik Etiket Değerleri

Lastik Etiket Değerleri,
Avrupa Birliği uyum yasaları ile ülkemizde kullanılmaya başlanan Lastik Etiket Değerleri bizlere alacağımız lastikler hakkında genel değerlendirme yapmamıza yardımcı olmaktadır.
Lastik Etiket Değerleri üç ana kriter hakkında bilgiler sunmaktadır.

1. Lastik Yakıt Verimliliği,


Lastikler otomobillerimizin yakıt sarfiyatında azda olsa etki sahibidir. Doğru ebatta ve hava basıncıyla kullanılan lastikler yakıt tasarrufuna olumlu etkilerde bulunurlar. AB normlarında araçların yakıt sarfiyatını gösteren bu değerler her bir kademe aralığında lastik ömrünü 40.000 km düşünürsek yaklaşık 1 depoya yakın tasarrufa yardımcı olacağını göstermektedir. Bu değerin düşük olması aynı zamanda daha az CO2 salınımı anlamınada gelmektedir. 

2. Lastik Islak Zemin Performansı,


Bu sembol aracın kullanılmakta olan lastikleriyle ıslak zeminde yol tutuş ve frenleme performansı göstermektedir. Göstergede bulunan en iyi ve en kötü değer arasında 18m ye kadar (80km hızla giden araç için) daha kısa fren mesafesi anlamına gelmektedir.

3. Lastik Ses Seviyesi,



Bu gösterge lastiğin hareket halindeyken dışarıya verdiği ses seviyesini desibel cinsinden ve ses dalgası kademesi olarak göstermektedir. Verdiği değer ne kadar az olursa lastik o derecede sessiz olacak ve çevreye daha az gürültü verecektir. Bu gürüntü seviyesi aynı zamanda ses izolasyonu düşük araçlarda araç içine geçerek sürüş konforunuda olumsuz etkileyecektir. Göstergedeki her ses dalgası bir anlam ifade etmektedir.
1 dalga Avrupa standartlarının 3 db veya daha fazla altında,
2 dalga Avrupa standartları içinde,
3 dalga Avrupa standartlarının 3db veya daha fazla üzerinde demektir.

Lastik seçimi yaparken bu değerlere dikkat edilmesi faydalıdır, fakat lastik hakkında tam anlamıyla bilgi vermezler örneğin lastik kullanım ömrü, fiyat-performans verimliliği, km performansı, kuru zemin ve asfalt dışı yollardaki tutunma ve aşınma değerleride kullanıcıların tercübeleri ve güvenilir satıcıların tavsiyeleriyle belirlenmelidir.